Телефонуйте 0665117327
Телефонуйте 0679631574

7 садових інструментів, без яких не обійтись на дачі

Успішний початок нового садового сезону передбачає не просто підготовку землі, насіння та саджанців, але й ретельний підбір інструментів для посадки рослин. Адже сучасне знаряддя праці здатне відчутно полегшити життя фермера. Які саме інструменти потрібно мати на дачі для догляду за садом і городом, у чому переваги та як їх використовувати, читайте далі.

1.    Лопата

Саме лопата є «очільником» нашого списку. Що б Ви не планували робити на своїй ділянці: сіяти, саджати розсаду чи збирати готовий врожай, без цього інструмента обійтися вкрай складно. Сучасні моделі лопат виготовляють із високоякісних, довговічних матеріалів з ергономічним дизайном ручок та держаків. Тому обравши для себе такого помічника серед варіантів нового покоління, Ви точно не пошкодуєте.

2.    Граблі

Прибрати з ділянки скошену траву чи бур’ян, загорнути рядки з насінням найлегше за допомогою ще одного інструмента – грабель. Найпоширеніші моделі поділяються на два типи: віялоподібні та стандартні зубчасті. Перший чудово підходить для згрібання листя, другий зручний при заготівлі сіна й обробці ґрунту. Для садових робіт на невеликих ділянках радимо звернути увагу на моделі з довжиною робочої частини 30 см і кількістю зубців 10-14 шт.

3.    Сапка

 Механічна обробка землі, що передбачає знищення бур’янів, розбивання брил та розпушування ґрунту, є обов’язковим етапом при вирощуванні городини. Звісно, культивацію землі можна провести за допомогою інших інструментів, а для нейтралізації небажаної рослинності достатньо скористатися гербіцидами. Та якщо Ви прагнете в кінці сезону зібрати не тільки щедрий врожай, але й екологічно чистий, обов’язково додайте до арсеналу садового реманенту хорошу сапку. В будь-якому разі, вона стане у пригоді, якщо ділянка у Вас невелика, і використовувати інші засоби боротьби з рослинами-шкідниками недоцільно. Якщо ж потрібно обробити «складний» ґрунт із великими та твердими брилами, скористайтеся спеціальною сапою з робочою частиною і вагою побільше. Для прополювання ділянки з мінімальним втручанням у структуру верхнього шару землі ідеально підійде плоскоріз Фокіна – вдосконалений тип сапи зі специфічною формою. Цей інструмент не просто забезпечує високу точність роботи, але й дозволяє зменшити навантаження на спину за рахунок довгого держака, що в ідеалі має сягати плеча працівника.

4.    Вила

 Вила активно використовуються у сільському господарстві під час сінокосів для перенесення великої кількості заготовленої трави, перекидання сіна з метою швидкого просушування і навіть для викопування коренеплодів. Вузька, здавалося б, галузь застосування не робить цей інструмент зайвим на дачі. Зібрати велику кількість осіннього листя або бур’яну після прополювання й віднести у потрібне місце без особливих зусиль можна лише за допомогою вил. Робоча частина інструмента, яку зазвичай виготовляють з металу, складається із двох, трьох, чотирьох або більше зубців. Існують і спеціальні «картопляні» вила, або ґаблі, зубці яких мають тупі заокруглені кінці з металу. Такий інструмент використовуються для викопування й перекидання картоплі, моркви, буряків та інших коренеплодів.

5.    Лійка

 Щоб організувати правильний полив розсади та молодих рослин, потрібно обладнати ділянку системою зрошення або ж підібрати зручну ємність для води, наприклад лійку. Знову ж таки, обійтися можна і підручними засобами, наприклад простим відром і черпаком. Та пам’ятайте, що найбільш зручна та економна в плані витрати води саме лійка, тому рішення обзавестися нею перед початком садових робіт є більш ніж раціональним. Стандартна лійка складається з ємності для води, ручки, носика й розсіювача, який рівномірно та поступово розподіляє вологу на поверхні ґрунту. Коли певні рослини потребують точного прикореневого поливу (деякі види сукулентів), або ж потрапляння вологи на опушені листки (як у фіалок) протипоказане, доцільно використовувати спеціальні лійки з дуже вузьким носиком. Варіант «вузьконосої» ємності з насадкою-розсіювачем у комплекті – найуніверсальніше рішення для поливу рослин із кардинально різними потребами.

6.    Секатор

 Хочете сформувати крону молодого дерева шляхом проріджування пагонів та гілок, надати кущам бажаної форми, зробити зріз квітів для букету чи зібрати врожай винограду або інших дрібних плодів? Усе це можливо завдяки одному простому, але надзвичайно корисному інструменту – секатору. Цей елемент садового реманенту у традиційному варіанті конструкції нагадує ножиці, де гострим є тільки одне лезо, інше – використовується в якості опори, що зменшує до мінімуму ймовірність деформації гілки під час обрізання. Альтернативою звичайному секатору можуть бути сучкоріз і висоторіз. Призначені вони для обрізання гілок дерев, що розташовані високо над землею, завдяки довгим ручкам. Таке знаряддя праці досить зручне у використанні, адже дає змогу зрізати важкодоступні пагони як угорі, так і внизу. Крім того, порівняно із простими секаторами сучкорізи й висоторізи легко відтинають навіть відносно товсті гілки.

7.    Ручний інструмент для садових робіт

Спеціальні мініатюрні сапки, лопатки, вила, культиватори і не тільки чудово підійдуть для обробки невеликих ґрунтових ділянок. Тож якщо Ви – власник теплиць, парників чи інших об’єктів, де потрібні точні земельні роботи, такі інструменти саме для Вас. Існує безліч варіантів готових наборів ручного знаряддя для саду – вони стануть у пригоді тим, хто не бажаєте витрачати час на підбір кожного міні-інструмента окремо. Ось такий базовий набір має бути в кожного господаря, аби подвір’я та дачна ділянка виглядали чепурними й доглянутими. Якщо чогось із переліченого у Вас досі немає – не проблема, адже все необхідне Ви знайдете на нашому сайті "Лукачі". Успіхів у новому сезоні садових робіт!

Для того, щоб залишити коментар необхідно зареєструватися
-->